De rente op Nederlandse staatsleningen is maandagochtend weer verder gedaald. Het rendement op tienjarige staatsleningen kwam daarbij, na een eerdere dip vorige week, nog duidelijker onder nul procent te liggen.
In de ochtendhandel zakte de effectieve rente op tienjarige staatsleningen naar een voorlopig dieptepunt van min 0,012 procent.
Vorige week woensdag zakte het rendement voor het eerst in de historie al kortstondig een fractie onder nul procent. Dat geeft aan dat beleggers meer betalen voor de obligaties dan ze de komende jaren aan inkomsten op de vaste rentebetalingen en aflossing over de lening mogen verwachten.
Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalend rendement wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier. De lage rente maakt het zeer goedkoop voor overheden om geld te lenen. Tegelijkertijd zet het de financiële positie van bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeraars sterk onder druk.
Rentes onder druk
De obligatierentes staan wereldwijd al tijden onder druk door de zwakke economische groei, de hoge besparingen en het opkoopprogramma van de ECB. Sinds de Britse stem voor de brexit staat de Duitse tienjaarsrente ook onder nul. Die stond maandag op min 0,2 procent.
Ook rentes op Zuid-Europese staatsleningen nemen steeds verder af. De rente op Italiaanse en Spaanse leningen voor tien jaar bedraagt nog slechts 1,2 procent. Tijdens de dieptepunten van de Europese schuldencrisis werden nog pieken van ruim 7 procent bereikt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl